Το μέλι είναι από τα πιο αποτελεσματικά «φάρμακα» για την καταπολέμηση ακόμα και πιο των ανθεκτικών μικροβίων. Ιδιαίτερα ισχυρό αντιμικροβιακό που βοηθά την καταπολέμηση των μικροβίων.
Ερευνητές ανακάλυψαν πως η υψηλή περιεκτικότητά του σε σάκχαρα σε συνδυασμό με την παχύρευστη μορφή του, το καθιστούν αντίπαλο των μικροβίων που παρουσιάζουν ανθεκτικότητα ακόμη και στην αντιβίωση. Συγκεκριμένη ομάδα ενζύμων, ευθύνεται για τις αντιμικροβιακές ιδιότητες του μελιού, που όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, προέρχονται είτε από τις μέλισσες είτε από τη γύρη των λουλουδιών και όσο πιο σκούρο είναι τόσο πιο ισχυρό αντιοξειδωτικό είναι.