Το μέλι ελάτου είναι πολύ ιδιαίτερη χαρακτηριστική γεύση και εμφάνιση που το κάνει να ξεχωρίζει, το άρωμα δε είναι γεμάτο λουλούδια του δάσους , αυτό αλλάζει ελαφρά ανάλογα με την περιοχή που συλλέγετε.
Λόγω του χαμηλού ποσοστού γλυκόζης δεν κρυσταλλώνει, παρουσιάζει χαμηλό ποσοστό υγρασίας. Το pH του είναι υψηλότερο από όλες τις άλλες κατηγορίες μελιού για αυτό και αλλοιώνεται πιο αργά από άλλες κατηγορίες μελιού.
Όπως και το πευκόμελο έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε γλυκόζη και είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία όπως κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο και σίδηρο.
Το μέλι ελάτης θεωρείται ιδανικό για παθήσεις του στομάχου και του εντέρου.