My Blog

Γλυκό κουταλιού …τρώγεται χωρίς τύψεις

Τα γλυκά κουταλιού είναι γνωστά από την αρχαιότητα όπου και τα έφτιαχναν με μέλι , σταδιακά καθιερώθηκε να φτιάχνονται με ζάχαρη και είναι μια εξαιρετική  επιλογή για να καταπολεμήσουμε την όρεξή μας για γλυκό

Η ονομασία τους πηγάζει από το γεγονός ότι σερβίρονται και καταναλώνονται με ένα κουταλάκι του γλυκού, ενώ μιλάμε για μία μοναδική πανδαισία χρωμάτων, γεύσεων, σχημάτων και αρωμάτων, απόρροια της μεγάλης γκάμας φρούτων και λαχανικών που διατίθενται στη φύση.

Τα γλυκά του κουταλιού έχουν μηδενική περιεκτικότητα σε λιπαρά και χοληστερόλη μιας και κατά την παρασκευή τους χρησιμοποιείται μόνο ζάχαρη και όχι βούτυρο, αυγά ή λάδι.

Αυτό εξηγεί και τη χαμηλότερη θερμιδική τους αξία σε σύγκριση  με τα υπόλοιπα γλυκά. Συγκεκριμένα, μία μερίδα γλυκό του κουταλιού έχει 100-200 θερμίδες έναντι των 600 περίπου θερμίδων που έχουν τα γλυκά ταψιού, οι πάστες κτλ.

Η ζάχαρη σαν υδατάνθρακας καταναλώνεται απ το σώμα μας  ¨καίγεται¨ με την άσκηση σε αντίθεση με το βούτυρο. Οπότε το γλυκό του κουταλιού , μας δίνει μεν θερμίδες αλλά χωρίς να επιβαρύνει την υγεία μας !

Επιπλέον, τα γλυκά του κουταλιού λόγω του ότι η πρώτη ύλη τους είναι τα φρούτα χαρακτηρίζονται από υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά (βιταμίνη C, β-καροτένιο) τα οποία προστατεύουν την καρδιά, προλαμβάνουν τον καρκίνο και τονώνουν την άμυνα του οργανισμού

Επίσης τα γλυκά κουταλιού διατηρούν τις φυτικές ίνες των φρούτων οι οποίες βοηθάνε στη καλή λειτουργία του εντέρου.

 

Τα γλυκά κουταλιού σερβίρονται παραδοσιακά με καφέ, τσάι ή δροσερό νερό, αφού αυτοί οι τρόποι σας επιτρέπουν να τα απολαμβάνετε ακόμη περισσότερο. Οι πιο «μοντέρνοι» τρόποι απόλαυσης ενός γλυκού του κουταλιού είναι ως γαρνίρισμα στα παγωτά, το γιαούρτι και σε πολλά ακόμη γλυκά. Το γιαούρτι είναι πιο υγιεινό από το παγωτό, αλλά αμφότερα διαθέτουν περισσότερες θερμίδες και λιπαρά από ένα γλυκό του κουταλιού.

Βουτάμε λοιπόν το κουτάλι μας στην παράδοση και γλυκαίνουμε τις ημέρες μας με ότι πιο υγιεινό σε γλυκό έχει να προσφέρει το ντουλάπι μας .